Λέπρα
Η καταπολέμηση της λέπρας είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες δημόσιας υγείας στην ιστορία. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, 2 έως 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με σωματική αναπηρία και στίγμα ως αποτέλεσμα της νόσου. Επιπλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου 200.000 νέα κρούσματα αναφέρονται κάθε χρόνο.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Novartis και το Ίδρυμα Novartis συνεργάζονται με φορείς σε όλο τον κόσμο για την εξάλειψη της λέπρας. Η πολυφαρμακευτική θεραπεία (MDT) είναι μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία της λέπρας και η δωρεάν διαθεσιμότητά της έχει μειώσει το παγκόσμιο βάρος της νόσου κατά 95% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι δωρεές Novartis MDT έχουν βοηθήσει στη θεραπεία περισσότερων από 7,3 εκατομμυρίων ασθενών από το 2000.
Διανύοντας το τελευταίο μίλι για την εξάλειψη της λέπρας
Από το 2000, η Novartis δωρίζει πολυφαρμακευτική θεραπεία (MTD) μέσω του ΠΟΥ. Το 2020, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε τη δωρεά μας με τον ΠΟΥ μέχρι το 2025. Συνολικά, η MDT κατέστησε δυνατή τη θεραπεία ασθενών, τη διακοπή της μετάδοσης της λέπρας και την πρόληψη αναπηριών.
Το 2019, το Ίδρυμα Novartis ανακοίνωσε μια στρατηγική συμμαχία με τη Microsoft και το Ίδρυμα Oswaldo Cruz για την ανάπτυξη ενός επιταχυντή διάγνωσης λέπρας με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναλύσει εικόνες δερματικών βλαβών.
Το 2020, η Microsoft επέλεξε το Novartis Foundation ως έναν από τους αρχικούς τέσσερις εταίρους της νέας πρωτοβουλίας AI for Health, ενός πενταετούς προγράμματος για την κλιμάκωση των παγκόσμιων πρωτοβουλιών υγείας με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η διακοπή της μετάδοσης είναι το κλειδί για την εξάλειψη της νόσου
Το πρόγραμμα Προφύλαξη μετά την έκθεση (Leprosy Post-Exposure Prophylaxis, LPEP)1 που ξεκίνησε το 2014, έχει δοκιμάσει την πραγματική αποτελεσματικότητα της παροχής προληπτικής θεραπείας σε στενές επαφές ασθενών με λέπρα που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί. Τα στοιχεία που προέκυψαν από το LPEP στις επτά χώρες όπου λειτουργεί το πρόγραμμα οδήγησαν στη συμπερίληψη αυτής της στρατηγικής στις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη της λέπρας το 2018. Αποτελέσματα από το πρόγραμμα, το οποίο κάλυψε περισσότερα από 150 000 άτομα σε επτά χώρες, δείχνουν ότι η μεγάλης κλίμακας εφαρμογή αυτής της στρατηγικής θα μπορούσε να επιταχύνει την εξάλειψη της λέπρας κατά δεκαετίες.
- Richardus JH et al. Leprosy post-exposure prophylaxis with single-dose rifampicin (LPEP): an international feasibility programme. Lancet Global Health, published online on 29 October 2020. Available at: http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(20)30396-X/fulltext
GR2112108658