Αυγ 24, 2015

Η Novartis, έχοντας θέσει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τον ασθενή, ανακοίνωσε πρόσφατα τη Δέσμευση της εταιρείας προς τους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, η Δέσμευση της Novartis αφορά πέντε βασικά σημεία: 1) την πρόσβαση στα καινοτόμα σκευάσματα, 2) την ασφάλεια των ασθενών, 3) το σεβασμό των απόψεων των ασθενών, 4) τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των κλινικών δεδομένων και 5) τη συνεισφορά των ασθενών στο σχεδιασμό των κλινικών μελετών.

Η Novartis εμπνεόμενη από τις ανάγκες των ασθενών, επικεντρώνεται στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων υψηλής ποιότητας. Στόχος της εταιρείας είναι να βελτιώσει το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στο ευρύ χαρτοφυλάκιό της, που διαθέτει παράλληλα γενόσημα υψηλής ποιότητας και βιοομοειδή. Για το σκοπό αυτό, η Novartis επιδιώκει συνεργασίες με επιστήμονες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας καινοτόμες λύσεις για τους ασθενείς, την κοινωνία αλλά και για την ίδια την εταιρεία, θέτοντας παράλληλα, υψηλά πρότυπα συμμόρφωσης και ακεραιότητας αποτελεσμάτων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, κ. Riccardo Canevari, δήλωσε: «Για να κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς μας, δεν αποδεχόμαστε το status quo. Προκαλούμε συνεχώς τους εαυτούς μας, έτσι ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία, στον κατάλληλο ασθενή, το συντομότερο δυνατό. Η Δέσμευση αντανακλά την ύψιστη προτεραιότητά μας ως κορυφαία εταιρεία, να θέτουμε τον ασθενή στο επίκεντρο και να συμπορευόμαστε μαζί του σε κάθε βήμα της ανάπτυξης και διάθεσης των θεραπειών μας».

Πιο αναλυτικά, οι πέντε βασικοί τομείς της Δέσμευσης αφορούν σε:

Πρόσβαση στα Καινοτόμα Φάρμακα

Η Novartis διεξάγει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κλινικών μελετών σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο καλύπτει πολλές θεραπευτικές κατηγορίες. Η εταιρεία δεσμεύεται για την έγκριση των νέων θεραπειών σε κάθε χώρα που συμμετέχει στις κλινικές μελέτες, όπως και για την εμπορική διαθεσιμότητα των θεραπειών όπου είναι εφικτό. Συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους ώστε να βρίσκουμε λύσεις και να παρέχουμε τη σωστή θεραπεία στο σωστό ασθενή τη σωστή στιγμή το ταχύτερο δυνατόν. Για να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, η Novartis εφαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες, ένα ευρύ φάσμα Προγραμμάτων Πρώιμης Πρόσβασης, Διευρυμένης Πρόσβασης και Παρηγορητικής Θεραπείας.

Ασφάλεια των Ασθενών

Η Novartis δεσμεύεται στην παραγωγή και διάθεση ποιοτικών φαρμάκων που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ασθενών. Επίσης, λαμβάνει μέτρα κατά των ψευδεπίγραφων φαρμάκων και σκευασμάτων χαμηλής ποιότητας, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία.

Σεβασμός στις Απόψεις των Ασθενών

Η Novartis είναι σε θέση να κατανοεί τη γνώμη και τις απόψεις των ασθενών και των φορέων που τους εκπροσωπούν, σχετικά με το πώς βιώνουν τη νόσο. Πιστεύει στην ενεργή συμμετοχή των ασθενών και των πολιτών για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της εξέλιξης των ασθενειών αυτών.

Διαφάνεια και Ακεραιότητα των Δεδομένων

Η Novartis αναγνωρίζει την ανάγκη των ασθενών για εμπιστοσύνη στα φάρμακά της, καθώς και ότι μπορεί να επιθυμούν να έχουν οι ίδιοι πρόσβαση σε σχετική πληροφόρηση. Το 2005 η Novartis ξεκίνησε τη διαδικασία εθελοντικής κοινοποίησης των συνόψεων Αναφορών Κλινικών Μελετών (CSR) για τα καινοτόμα προϊόντα της, προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών στην ιστοσελίδα της (http://novctrd.com). Η εταιρεία δεσμεύεται να αναρτά τα αποτελέσματα όλων των παρεμβατικών κλινικών μελετών και να παρέχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα κωδικοποιημένα κλινικά δεδομένα κατόπιν σχετικού αιτήματος ακαδημαϊκών ή ιατρών.

Η κλινική έρευνα που διεξάγεται από ανεξάρτητους ερευνητές και εστιάζει σε θεραπευτικά κενά αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Novartis σχετικά με τις μελέτες αυτού του τύπου ενισχύουν περαιτέρω την ανάγκη για τήρηση υψηλών δεοντολογικών αρχών ελέγχου και διαφάνειας κατά την κλινική έρευνα. Με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, οι ασθενείς μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές τις μελέτες.

Συνεισφορά στο Σχεδιασμό των Κλινικών Μελετών

Η Novartis αναγνωρίζει ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες των ασθενών σχετικά με τη νόσο τους είναι πολύτιμες κατά το σχεδιασμό των πρωτοκόλλων των κλινικών μελετών και των στόχων τους. Δεσμεύεται λοιπόν να ενθαρρύνει τη συνεισφορά των ασθενών σε πρώιμο στάδιο σχετικά με το σχεδιασμό των κλινικών πρωτοκόλλων και τις προσδοκώμενες από τους ασθενείς παραμέτρους, καθώς και να βελτιώσει τον τρόπο ενημέρωσης των ασθενών κατά την πορεία της κλινικής μελέτης, έτσι ώστε η άποψη των ασθενών να αντιπροσωπεύεται πραγματικά στα κλινικά προγράμματα ανάπτυξης των φαρμάκων.