Κάνοντας προόδους κατά της ελονοσίας στην Αφρική
Η εφαρμογή προγραμμάτων κατά της ελονοσίας στην υπο-Σαχάρια Αφρική σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Για παράδειγμα, το ποσοστό της ελονοσίας στα παιδιά της Τανζανίας ηλικίας μεταξύ έξι μηνών έως πέντε ετών μειώθηκε κατά το ήμισυ από το 2008 έως το 2012, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Tanzania Malaria Control Forum στο Dar es Salaam. Η Ζανζιβάρη έχει επίσης επιτύχει σημαντική βελτίωση. Μεταξύ του 2002 και του 2005, οι θάνατοι σε παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών μειώθηκε κατά 71%· σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 33%.
Επιπλέον, στην Ερυθραία, τη Ρουάντα , τη Κένυα και τη Ζάμπια αναφέρθηκαν ποσοστά μείωσης έως και 50% των περιπτώσεων ελονοσίας και των θανάτων από ελονοσία, σύμφωνα με το Malaria Journal.
Αυτές οι επιτυχίες έχουν πιστωθεί στην καταπολέμηση της ελονοσίας σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης της χρήσης κουνουπιέρας, των διαγνωστικών εξετάσεων, της θεραπείας και παρακολούθησης . Αυτή η ολοκληρωμένη στρατηγική αποτελεί μέρος της στρατηγικής “Test. Treat. Track” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η αυξημένη πρόσβαση σε ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία με ανθελονοσιακό συνδυασμό φαρμάκων έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην διαχείριση της επιβάρυνσης από την ελονοσία. Στην Τανζανία, έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 17 εκατομμύρια επεξεργασμένα με εντομοκτόνο δίχτυα για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τσιμπήματα κουνουπιών στη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, σε αυτή την χώρα της Ανατολικής Αφρικής εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το βραβευμένο πρόγραμμα SMS for Life, που χρησιμοποιεί μηνύματα SMS και την ηλεκτρονική τεχνολογία χαρτογράφησης για να εξασφαλίζονται τα ακριβή αποθέματα ανθελονοσιακών φαρμάκων σε υγειονομικά κέντρα αγροτικών περιοχών.
Με την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων με τη χρήση τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων, μπορούν να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις που οφείλονται σε διαχειριστικά προβλήματα απογραφής φαρμάκων.
Στην Κένυα , τα προγράμματα που αφορούν στις κουνουπιέρες μείωσαν το ποσοστό κρουσμάτων ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές περισσότερο από 80% και μείωσαν το ποσοστό των εισαγωγών στο νοσοκομείο σχεδόν κατά 90%. Στη Ζάμπια μειώθηκαν οι θάνατοι από ελονοσία κατά το ήμισυ μεταξύ 2000 και 2010 και το 89% των εγκύων γυναικών της χώρας έλαβε τουλάχιστον μία δόση προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής.
Παρά τις επιτυχίες αυτές, η έλλειψη χρηματοδότησης για βιώσιμα προγράμματα εξακολουθεί να περιορίζει την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για την ελονοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 5,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετήσιας χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για τα προγράμματα κατά της ελονοσίας, αλλά μόνο 2,3 δισ. δολ. είναι διαθέσιμα. Παρά το τεράστιο αυτό έλλειμμα στη χρηματοδότηση, πολλές οργανώσεις προσπαθούν να προωθήσουν τη θεραπεία της ελονοσίας και των προγραμμάτων πρόληψης.
Από το 2003 , το Iδρυμα της Novartis για την Αειφόρο Ανάπτυξη συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Τανζανία για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα για την ελονοσία, εστιάζοντας στην εναρμόνιση των αναγκών και των προσδοκιών των ασθενών με τις υπηρεσίες και τους παρόχους του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Το Ινστιτούτο Τροπικών Νόσων της Novartis ( Novartis Institute for Tropical Diseases – NITD) στη Σιγκαπούρη διεξάγει έρευνα για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ανθελονοσιακών φαρμάκων. Με τη λήψη προληπτικών μέτρων και την πρόσβαση σε αποτελεσματικά φάρμακα, οι αφρικανικές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο για την εξάλειψη της ελονοσίας.