Ιαν 29, 2021
  • Η πρώτη από τις πολλαπλές συμφωνίες που διερευνώνται από τη Novartis για την αξιοποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και του δυναμικού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστηρίζοντας την παγκόσμια διάθεση του εμβολίου για την COVID-19
  • Η αρχική συμφωνία με τη BioNTech για τη χρήση του εργοστασίου παραγωγής της Novartis στο Stein της Ελβετίας, για την υποστήριξη της παραγωγής του εμβολίου mRNA για τον COVID-19 έχει υπογραφεί
  • Η παραγωγή θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, με εκτιμώμενη παράδοση στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2021

Η Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε την αρχική συμφωνία για την αξιοποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και δυναμικού της προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19, υποστηρίζοντας την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για την COVID-19. Η συμφωνία προσβλέπει ώστε η Novartis να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις άσηπτης παραγωγής στο Stein της Ελβετίας.

Βάσει των όρων της τελικής συμφωνίας, η Novartis σκοπεύει να πάρει την mRNA δραστική ουσία από τη BioNTech, με σκοπό να την εισάγει σε φιαλίδια υπό άσηπτες συνθήκες και να τη αποστείλει εκ νέου στη BioNTech, για τη διανομή της σε συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο

Με την υπογραφή μιας τελικής συμφωνίας, η Novartis σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο άσηπτης παραγωγής στο Stein. Η αρχική αποστολή του τελικού προϊόντος αναμένεται το τρίτο τρίμηνο.

Η ομάδα παραγωγής της Novartis βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μια σειρά από άλλες εταιρείες που θα αναλάβουν παραγωγικές δραστηριότητες όπως η παραγωγή mRNA, η παραγωγή θεραπευτικών πρωτεϊνών καθώς και η παραγωγή πρώτων υλών για εμβόλια τόσο για την COVID όσο και θεραπευτικά σκευάσματα. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

«Η Novartis κινητοποιείται σε πολλά μέτωπα για να υποστηρίξει την παγκόσμια αντιμετώπιση πανδημίας», δήλωσε ο Steffen Lang, Επικεφαλής Technical Operations της Novartis. «Ως εταιρεία που επαναπροσδιορίζει την ιατρική πρακτική με καινοτόμες πλατφόρμες θεραπείας, δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές μας ικανότητες για να υποστηρίξουμε την παροχή εμβολίων και θεραπευτικών φαρμάκων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Αναμένουμε αυτή να είναι η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων συμφωνιών.»

Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 έχει εγκριθεί για χρήση από τις υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές περίπου 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχει χορηγηθεί Άδεια Κυκλοφορίας Υπό Όρους (Conditional Marketing Authorization), και έχει λάβει επίσης άδεια για επείγουσα χρήση, π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς και στο Χονγκ Κονγκ.

Η απόκριση της Novartis στην πανδημία COVID-19

Η Novartis συμβάλλει μέσω πολλαπλών ενεργειών στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και υποστηρίζει τη σταθερότητα των παγκόσμιων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να δωρίσει 40 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις κοινότητες ανά τον κόσμο που πλήττονται από την πανδημία. Επιπλέον, η Novartis συμμετέχει σε πολλές κρίσιμες διεπιστημονικές ερευνητικές πρωτοβουλίες, στον COVID-19 Therapeutics Accelerator, που συντονίζεται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, τον οργανισμό Wellcome και τη Mastercard, καθώς και σε μια συνεργασία για τον COVID-19 που υποστηρίζεται από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (Innovative Medicines Initiative - ΙΜΙ). Η Novartis ανακοίνωσε επίσης συνεργασία με την εταιρεία Molecular Partners για την ανάπτυξη δύο θεραπειών DARPin, που έχουν σχεδιαστεί για πιθανή χρήση κατά της COVID-19, και η εταιρεία υποστηρίζει ξεχωριστά κλινικές έρευνες που σχετίζονται με τον COVID-19 για διάφορα φάρμακα της Novartis. Στα εργαστήριά μας, ξεκινήσαμε μια συνεργατική, μακροπρόθεσμη προσπάθεια ανακάλυψης φαρμάκων για την ανάπτυξη των πρώτων φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα κατά της COVID-19 και άλλων κορονοϊών. Για τη διατήρηση της πρόσβασης, το τμήμα Novartis generics και biosimilars, Sandoz, έγινε η πρώτη εταιρεία που δεσμεύτηκε να διατηρήσει σταθερές τιμές για μια πληθώρα βασικών φαρμάκων που μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της COVID-19, και σύναψε συνεργασία με την Civica Rx, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, για την υποστήριξη της σταθερής παροχής βασικών γενόσιμων νοσοκομειακών φαρμάκων. Διαθέτουμε 15 φάρμακα που θεραπεύουν τα βασικά συμπτώματα της COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με μηδενικό κέρδος, έως ότου ένα εμβόλιο ή μια θεραπευτική αγωγή γίνει διαθέσιμη. Επιπλέον, η Novartis Gene Therapies σύναψε συμφωνία παραγωγής με την Massachusetts Eye and Ear και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, για την παραγωγή του νέου γενετικού υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19, AAVCOVID8.

GR2102030636 NOV_PUB_086_FEB_2021