Μαι 02, 2019

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα «Βήμα Μπροστά», από τη Novartis Hellas με την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια αυτή νόσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, είχε δυναμική παρουσία το 2018 στο Spetses Mini Marathon, ενημερώνοντας τόσο τους συμμετέχοντες όσο και το κοινό της διοργάνωσης για τα συμπτώματα και την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Φέτος, η εκστρατεία «Βήμα Μπροστά» επιστρέφει στις Σπέτσες, ως επίσημος υποστηρικτής της διοργάνωσης Spetsathlon, με περίπτερο και ενημερωτικό υλικό, καθώς και με μια μοναδική μορφή διάδρασης με το κοινό: μέσω μίας εγκατάστασης εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να «βιώσουν» πώς είναι η ζωή ενός ασθενή με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και πώς η νόσος επηρεάζει την καθημερινότητά του.

Το Spetsathlon είναι μια αθλητική διοργάνωση που ξεκίνησε το 2011 και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις τρίαθλου στη χώρα, προσελκύοντας χιλιάδες θεατές αλλά και συμμετέχοντες από πολλές χώρες του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα το φετινό Spetsathlon, θα λάβει χώρα το τριήμερο 10-11-12 Μαΐου και αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000 συμμετοχές από τριαθλητές, από όλο τον κόσμο.

Η Επικεφαλής Επικοινωνίας του ομίλου Novartis, κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, δήλωσε: «Είναι χαρά για εμάς να επιστρέφουμε στις Σπέτσες και το Spetsathlon με μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, όπως είναι η καμπάνια «Βήμα Μπροστά». Η Novartis Hellas, συνεπής στην δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς, επιδιώκει πάντα να προβάλει τη σημασία της πρόληψης και της σωστής διαχείρισης κάθε νόσου.» 

Σχετικά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (AΣ)

Η AΣ ανήκει στην οικογένεια των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων που περιλαμβάνει και την Ψωριασική Αρθρίτιδα. Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας1-3. Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους4,5. Τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο4.

Η ΑΣ προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως6,7. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης6. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας7. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να τους διαγνωστεί τελικά η ασθένεια 1-3.

Παραπομπές

  1. Calin A, Taurog JD. The spondylarthritides. England:Oxford University Press.
  2. Martindale J, Smith J, Sutton CJ, Grennan D, Goodacre L, Goodacre JA. Disease and psychological status in ankylosing spondylitis. Rheumatology 2006; 45(10):1288-93.
  3. Barkham N, Kong KO, Tennant A, Fraser A, Hensor E, Keenan AM, Emery P. The unmet need for anti-tumour necrosis factor (anti-TNF) therapy in ankylosing spondylitis. Rheumatology 2005; 44(10):1277-81
  4. Dougados M et al. Spondyloarthritis. The Lancet. 2011;377:2127–37.
  5. Dean LE, et al. Global prevalence of ankylosing spondylitis. Rheumatology (Oxford). 2014; 53(4):650–7.
  6. Reveille JD. American College of Rheumatology. Spondyloarthritis. Available at: rheumatology.org/IAm- A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Spondyloarthritis. Accessed October 2017.
  7. Sieper J et al. Ankylosing spondylitis: an overview. Ann Rheum Dis 2002; 61 (Suppl III):iii8‒iii18.